Як перекласти шаблон WordPress українською

WordPress — платформа для більш ніж 28% сайтів в мережі, для якої існує понад 45000 доповнень, в тому числі, шаблонів. Велика частина шаблонів англомовна, але користувачі цієї платформи розташовані по всьому світу і використовують не тільки англійську, але й інші мови. Тому переклад теми WordPress — актуальне питання.

Сьогодні ми розповімо вам, як перевести тему WordPress українською мовою, використовуючи інструмент PoEdit або плагін Loco Translate.
Як перекласти шаблон WordPress українською

Виконуйте інструкції, наведені нижче і у вас все вийде.

Из статьи вы узнаете:

  • Як перекласти шаблон WordPress українською
    • Варіант 1 — Використовуємо інструмент PoEdit
    • Варіант 2 — Використовуємо плагін Loco Translate

Як перекласти шаблон WordPress українською

Варіант 1 — Використовуємо інструмент PoEdit

PoEdit — це програма для роботи з файлами перекладу формату .po і .mo. Вона найчастіше використовується для перекладу тем і шаблонів WordPress. Безкоштовну версію програми ви можете завантажити на офіційному сайті PoEdit. У платній версії доступно більше функцій редактора, але для перекладу WordPress-теми досить і безкоштовної.

Крок 1 — Перевірка теми

Для початку необхідно упевнитися, що ваша тема готова для перекладу. Більшість преміум-тем вже спочатку підходять для перекладу, але це також залежить від людей, які розробили тему. Якщо тема за замовчуванням готова до перекладу, то в її описі ви побачите «translation-ready».

Крок 2 — Пошук .POT файлу

Якщо тема готова до перекладу, то ви знайдете в файлах теми папку Language і Translation (шлях до папки: /wp-content/themes/ваша_тема/language). У ній ви знайдете файл .POT, з яким вам належить працювати далі. Його необхідно зберегти на вашому комп’ютері.Як перекласти шаблон WordPress українською

Portable Object Template або .POT файли — це основні файли, що відповідають за переклад в WordPress-темах. Вони містять текст, який потрібен для перекладу.
Два найважливіших для вас файла:

  • .PO – Portable Object; файл відповідальний за переклад тексту в файлі POT і після перекладу зберігає початкову і перекладену версії;
  • .MO – Machine Object; містить код машинної версії файлу PO.

Крок 3 — Робота з PoEdit

PoEdit — це досить популярний інструмент для перекладу. Вам треба буде дотримуватись наступних пунктів:

1. Завантажте PoEdit і встановіть його на своєму комп’ютері.

2. Відкрийте програму і дотримуйтесь інструкції: меню Файл >> Створити з POT файлу >> Оберіть .pot файл вашої теми, який був збережений в попередньому кроці.

Як перекласти шаблон WordPress українською

3. Після цього ви зможете вибрати мову, на яку бажаєте перекласти тему.

Як перекласти шаблон WordPress українською

4. Тепер вам буде потрібно перекласти тему в інтерфейсі PoEdit. Ви побачите два осередки у вікні програми: в першій — оригінальний текст, в другій — його переклад. Також в правій частині екрану ви знайдете пропоновані варіанти перекладу.

Як перекласти шаблон WordPress українською

5. Вносьте в другий осередок ваш переклад. Також це можна зробити в осередках внизу редактора: “Оригінальний текст” і “Переклад”.

Як перекласти шаблон WordPress українською

6. Натисніть «Зберегти» для внесення змін після повного редагування. За замовчуванням файли перекладу зберігаються в директорії на вашому комп’ютері, де розташований .pot файл, який ви перекладаєте.

7. Залишилося завантажити створені uk_UA.po та uk_UA.mo файли в папку /wp-content/themes/ваша_тема/language на сервері для переходу до наступного кроку.

Крок 4 — Установка перекладеної теми на WordPress-сайт

Після того, як всі готові для перекладу файли завантажені, вам необхідно вказати, яку саме версію мови з доступних .PO файлів йому необхідно використовувати.

1. Знайдіть wp-config.php файл в кореневій папці вашого сайту.

Як перекласти шаблон WordPress українською

2. Додайте туди наступний код і збережіть файл:

define (‘WPLANG’, ‘uk_UA’);

Як перекласти шаблон WordPress українською

Після збереження файлу WordPress буде використовувати українську мову з файлів для перекладу. Якщо ви захочете змінити мову, то поміняйте ‘uk_UA’ на відповідний мовної код.

Важливо розуміти, що перекладений буде тільки той текст, який ви переклали в програмі PoEdit. При цьому на сайті можуть залишитися конструкції без перекладу, а це значить, що вони не були задані в первісному .POT файлі, а прописані в вихідному коді теми оформлення. В такому випадку ви можете їх перекласти тільки редагуючи код файлів теми.

Варіант 2 — Використовуємо плагін Loco Translate

Як перекласти шаблон WordPress українською

Плагін Loco Translate допоможе перекладати плагіни і теми прямо в вашому браузері. Він не вимагає додаткових зовнішніх редакторів, типу PoEdit, а додає функціонал редагування безпосередньо в панель керування WordPress.

Після встановлення плагіну перейдіть в меню Loco Translate >> Themes та оберіть поточну тему.

Як перекласти шаблон WordPress українською

На наступному етапі натисніть «+New Language», а потім оберіть мову, на яку хочете зробити переклад, і натисніть на кнопку «Start Translating».

Як перекласти шаблон WordPress українською

Як перекласти шаблон WordPress українською

Далі ви побачите таку ж схему перекладу, як і в PoEdit.

Після завершення перекладу не забудьте натиснути «Save». Ось і все: ваша тема українізована.

Тепер ви можете перекласти будь-яку тему WordPress на потрібну вам мову. Звичайно, плагіном скористатися простіше, оскільки такий переклад займе лише кілька кліків. Але результат може бути не зовсім якісним, адже це автоматичний переклад, який може не врахувати тонких особливостей мови. PoEdit дозволяє зробити переклад якісним і максимально наблизити до загальної стилістики вашого ресурсу.

Якщо ви є власником сайту на WordPress або тільки плануєте його зробити, радимо WordPress-хостинг, оптимізований під цю CMS.