Інтерв’ю з адвокатом: про вибір професії та маркування товарів

Коли на початку карантину ми вирішили зробити декілька матеріалів на юридичну тему для підприємців в нових умовах існування, ми звернулись за експертною допомогою до адвоката Вікторії Лаврової. Вікторія тримає свій сайт Юридическая мастерская на нашому хостингу. Тоді в нас вийшла корисна стаття про аренду та інше в умовах карантину. Зрозумівши, що Вікторія досвідчений та кваліфікований спеціаліст, стало цікаво поспілкуватись з нею окремо: як вона стала працювати адвокатом, чим саме займається та що думає про популярні зараз «юридичні» серіали.

Інтерв’ю з адвокатом: про вибір професії та маркування товарів

Розкажіть, як ви вирішили зайнятись адвокатською діяльністю? Це бажання було з самого дитинства?

Я б дуже хотіла відповісти, що мене завжди цікавило бажання боротися за істину і справедливість, але це буде не правда. Так склалось, що я чітко пам’ятаю усі визначальні рішення в своєму житті. Що я буду юристом, я вирішила в 8-му класі весняним ранком, коли саджала з батьками картоплю. Я стояла серед городу на колінах, вкладала картоплю в борозну і думала, що я з «шкіри вилізу», але ноги моєї в сільському господарстві не буде. І юриспруденція чомусь здавалася найкращим варіантом. У мене були здібності до права і історії.  Власне  з того моменту йшла до цілі вступити в (тоді ще) НЮА ім. Ярослава Мудрого.

А чому саме адвокатська діяльність?

Мене ніколи не цікавила робота в правоохоронних органах чи взагалі державних органах. Я завжди хотіла бути саме адвокатом. Тому що морально мені простіше захищати, ніж звинувачувати чи вирішувати, хто правий. Для мене мій клієнт завжди хороший. Я вважаю, що так правильно. Кожен має право на захист, і не тільки в кримінальному провадженні. Також, при всіх своїх мінусах і рутинності, адвокатська практика це постійне вирішення інтелектуальних задач, це різноманітність навіть в рамках спеціалізації. До того ж, я більше люблю бути сама собі хазяйкою, а не працювати в умовах субординації.

З якими справами цікавіше всього працювати?

За роки практики у мене декілька разів досить радикально змінювалася спеціалізація. І для себе я зробила висновок, що цікавим для мене є не теоретична сторона (тобто тип питання), а скоріше тип відносин, який стоїть за питанням.

Мені подобається робота з інформацією, систематизація, аналіз, прогнозування. Тому юридична сторона  податкового планування, схеми роботи, аналіз договорів, різноманітні аудити — це прямо моє.

Я дуже люблю вигравати. І просто ненавиджу програвати, навіть в найменших питаннях. Перемога сама по собі для мене стимул. Я в цьому плані дуже азартна. Тому я поважаю тих, хто займається медіацією*, але сама медіатором ніколи не буду. Я люблю представляти інтереси в суді, особливо оскаржувати рішення державних органів: податкової, митниці, держпродспоживслужби. Бо в такому випадку є сильна інтелектуальна складова, потрібно швидко і активно реагувати, але немає постраждалих у разі моєї перемоги, як в сімейних спорах, наприклад. Коли я починаю якусь судову справу, у мене завжди відчуття, як на полюванні, якийсь кураж, якби смішно це не звучало.

*Медіація — добровільна, позасудова, конфіденційна процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора намагаються врегулювати конфлікт шляхом переговорів.

Однією з ваших сфер діяльності є маркування продукції. Яким воно повинно бути? Всі ми щодня бачимо в магазинах різну продукцію та цікаво дізнатись, як з цим працюють спеціалісти.

Маркування то не зовсім коректно, насправді. Коректна назва «надання інформації споживачу» не подобалася маркетологу. Під маркуванням розуміється та інформація, що знаходиться на етикетках на самій продукції, її упакуванні, та у супровідних документах (наприклад, керівництві по експлуатації).

  • По-перше, інформація має чітко відповідати чинному законодавству. Це функція захисту від штрафних санкцій державних органів. Наприклад, якщо продукція підпадає під дію технічного регламенту і в ньому вказано, що вона має бути маркована знаком відповідності, то він має бути, щоб до виробника і розповсюджувачів не могли застосувати санкції.
  • По-друге, мають бути враховані стандарти, які розповсюджуються на таку продукцію. Це підвищує якість інформації та убезпечує виробника від того, що на основі певних стандартів буде прийнято нормативно-правовий акт з уже обов’язковими вимогами і потрібно буде переробляти етикетки.
  • По-третє, інформація має бути подана зрозуміло і зручно, бути дійсно корисною в експлуатації чи споживанні продукції. Таким чином, виробник виказує повагу до споживача. Також інформація має максимально враховувати всі особливості споживання, які можуть негативно відбиватись на продукції. Це захист від зловживань з боку споживача та «щит» в усіх конфліктах.

Хто займається вашим сайтом? Взагалі, наскільки важлива наявність сайту в вашій діяльності?

Сайтом я займаюсь сама, але вже давно його не оновлювала. Хостинг порадили розробники сайту. Бажання змінити за роки існування сайту не було.

Раніше сайт був не особливо важливий в моїй діяльності, оскільки ринок юридичних послуг в Харкові побудований таким чином, що більшість клієнтів приходять за рекомендацією.

Напрям, в якому сайт стабільно приносить клієнтів з усієї України, це ліцензування діяльності з використанням джерел іонізуючого випромінювання, але це тому, що цю послугу дуже мало хто в Україні надає. Така ліцензія потрібна, наприклад, закладам охорони здоров’я, ветеринарним клінікам для використання рентгенівських апаратів, суб’єктам підприємницької діяльності, які займаються виробництвом чи продажем такого обладнання.

На сьогодні, я вважаю, що нас чекає нова «дистанційна» реальність. Точніше вона вже є. Розвиток сайту – це для мене один з важливих пунктів на найближче півріччя.

Цікаво, а ви дивитесь серіали чи фільми про адвокатів? Або вистачає такого на роботі?:)

Дуже рідко, якщо чесно. Якщо говорити про відомі, то бачила «Форс-мажори», «Як уникнути відповідальності за вбивство», «Юристи Бостона». Образ Аналіз Кіттінг сподобався, але в цілому ці фільми мають таке відношення до вітчизняної юриспруденції, як  дійснеївська Русалочка до Азовського моря.

Якщо комусь цікаві якісні фільми на юридичну тематику, у Харківського юридичного кіноклубу є розкішний перелік.

Я насправді не кіноман і більше люблю книжки. Хороша книжка і хороша кава – справжнє задоволення.