Захисний спецодяг: для чого потрібний і який буває

Одяг, виготовлений із спеціальних матеріалів з високими експлуатаційними характеристиками. Просочена особливими складами, які роблять її стійкою до складних, нетипових умов праці. Має специфічний крій, який надійно захищає найуразливіші ділянки тіла від пошкоджень. Це все про нього – про спецодяг, який представлений у широкому асортименті на сайті компанії Єврозіз https://eurosiz.ua/product-category/spetsodezhda/ тут  ви знайдете якісний європейський та український робочий одяг в широкому асортименті.

Що таке спецодяг і яким він буває?

За своєю суттю спецодяг – це один із підвидів ЗІЗ (засобів індивідуального захисту) , якими в обов’язковому порядку оснащуються працівники потенційно небезпечних підприємств. 

Виробництво, будівельна сфера, металургія, медична галузь, хімічна промисловість – спеціальний захисний одяг необхідний усюди, де робота має на увазі наявність високого ризику для здоров’я та життя людини. 

У ширшому розумінні під категорію «спец» потрапляє і одяг кур’єрів, промоутерів, працівників сфери обслуговування – у цьому випадку її функціонал не стільки захисний, скільки естетичний. Адже саме за костюмом, забарвленням чи логотипом ми часто можемо з першого погляду розпізнати приналежність працівника до тієї чи іншої організації.

Завдання спецодягу

  • забезпечити працівникові надійний захист від травм та різних пошкоджень на підприємстві/в організації;
  • зробити перебування у складних умовах (сильна спека, морози тощо) найбільш комфортним та безпечним;
  • зробити співробітника помітним навіть здалеку;
  • зберегти здоров’я, а найчастіше і життя працівника у разі позаштатної ситуації;
  • наголосити на приналежності співробітника до компанії, висловити загальний корпоративний стиль. Тут вітається наявність логотипу, сигнальних елементів та інших «індикаторів».

Комплектація

Повну комплектацію робочого одягу можна знайти на сайті https://eurosiz.ua/rabochaya-odezhda/ і вона може включати:

  • захисний костюм ;
  • напівкомбінезон;
  • комбінезон ;
  • штани;
  • куртку ;
  • плащ ;
  • фартух ;
  • халат.

Робочі костюми та штани нерідко оснащуються спеціальними кишеньковими відділеннями – нагрудними, наколеними та бічними. Вони можуть бути на липучках і без: у перших зручно зберігати мобільний телефон, ключі, другі дозволяють завжди тримати під рукою олівці та маркери, лінійки тощо. Для монтажних робіт наявність великої кількості кишень у комбінезоні є безперечною перевагою.

На додаток до елементів одягу обов’язково додається захисне взуття – залежно від конкретної сфери діяльності, це можуть бути високі шкіряні чоботи або черевики, кирзачі, гумові чоботи або калоші, спеціальні бахіли. При цьому в «зимовому» виконанні робоче взуття доповнюється вовняною або хутряною підкладкою.

І, зрозуміло, навіть найдосконаліший робочий одяг не здатен захистити всі ділянки тіла – здебільшого комплектація неодмінно доповнюється іншими ЗІЗ. Захисні окуляри , рукавички та краги , респіратори та маски , навушники та беруші , наколінники, налокітники, шоломи – у кожній конкретній сфері необхідна комплектація може бути різною, відповідно до певних ДСТУ та нормативних документів.

Який саме захист здатний забезпечити спецодяг?

Спецодяг – це дуже загальний термін. Універсального костюма, що надійно оберігає «від усіх бід», поки що не придумано. Адже в кожній окремій галузі є свої нюанси та ризики: десь головну небезпеку в собі тануть високі температури та відкритий вогонь, десь нашкодити здоров’ю може удар електрострумом чи вплив хімічних/біологічних факторів. Відповідно, для кожної окремої галузі існують свої «ідеальні» костюми .

Так, для пожежників головною якістю одягу є вогнезахист. Для роботи на вибухонебезпечних об’єктах (автозаправні станції тощо) випускається спецодяг, який не дозволяє статичній напрузі накопичуватися. У медицині важливими критеріями виступають гігієнічність, легкість і практичність, тоді як костюм зварювальника обов’язково має бути стійким і до механічних впливів, і дуже високих температур.

Трохи про матеріали спецодягу

Нормативи у кожній окремо взятій сфері діяльності – різні. Однак є й загальний список вимог до спецодягу, який завжди актуальний. Так, робочий одяг та взуття має бути:

  • практичним;
  • відповідним за розміром, включаючи обсяги та вагу робітника;
  • гігієнічним;
  • комфортним в носінні;
  • легко очищатись від забруднень;
  • стійко «переживати» часті прання.

Такі «основи основ» диктують виробникам свої правила – у тому числі у виборі матеріалів. Тканини повинні відповідати найвищим вимогам, часом поєднуючи в собі практично непоєднувані якості. В основному, вирішуючи купити робочий одяг, можна зіткнутися з таким вибором матеріалів:

1. 100% бавовна
2. Синтетичні тканини (нейлон, поліефір і т.д.)
3. Сумішові тканини (бавовна + «синтетика»)
4. Натуральна шкіра
5. Спилок
6. Штучна шкіра
7. Гума
8. Парусинова тканина (брезент )

Бавовняні тканини користуються попитом при виготовленні медичних халатів та літнього робочого одягу – там, де гігієнічність та комфорт у процесі носіння цінуються понад усе. Для виготовлення більш щільного та теплого одягу найчастіше застосовується молескін – бавовняний представник тканин, що володіє гладкою поверхнею та начісом на внутрішній стороні, він чудово зберігає тепло та створює надійний бар’єр для потрапляння вологи. 

Серед синтетичних полотен найбільшої популярності набули такі матеріали, як кордура (на основі нейлону, з поліуретановим покриттям та здатністю відштовхувати вологу) та ріпстоп (нейлон або поліестер, посилений армованою ниткою). Натуральна шкіра і один з її підвидів (спилок) мали успіх у будівельній області, поєднуючи в собі високу міцність, а також стійкість до вологості та відкритого вогню. Саме спилок виступає сучасною альтернативою звичнішої брезентової тканини при виготовленні костюма зварювальника. Однак лідируючі позиції практично у всіх галузях останніми роками зайняли суміші, в яких натуральні компоненти з’єднуються з волокнами синтетичного походження.

Матеріали робочого одягу – як повністю натуральні, і із включеннями синтетичних волокон – зазвичай, піддаються спеціальної обробці , з допомогою якої їх характеристики значно поліпшуються. Завдяки такій технології тканини можуть ставати гідрофобними, антистатичними, протистояти запаленню чи впливу агресивних хімічних речовин.

Значення мають властивості не тільки основної тканини, яка використовується для пошиття робочого одягу, а й матеріалів фурнітури. Це такі «дрібниці», як гудзики, застібки, блискавки, кнопки. Оздоблювальні матеріали теж повинні мати відмінну стійкість до агресивних середовищ, кліматичних умов конкретного регіону і, зрозуміло, специфіки тієї чи іншої діяльності.

Літній спецодяг

Комбінезони та напівкомбінезони, спецівки та штани – у випадку з літнім спецодягом до матеріалів пред’являються особливі вимоги. Тут цінуються такі якості, як легкість, хороша продувність, здатність «відводити» надлишки поту. Гігроскопічність тканини повинна бути як мінімум 5%, повітропроникність – 40-20 дм3 на квадратний метр. Цілком логічно, що літній спецодяг необхідно бути максимально стійким і до впливу УФ-променів, і до високих температур.

Популярний матеріал – бавовняна тканина, 100%. Вона дозволяє шкірі дихати і підтримувати температуру тіла, добре пропускає повітря, відводить надлишки рідини, не викликає подразнення. Має низьку електростатичну провідність і добре піддається спецпросоченням. Після прання може «сісти» і досить сильно меніться, але в цілому – ідеальний варіант для робіт на спеці, що виснажує. Крім стовідсоткової бавовни у виготовленні спецодягу застосовуються такі натуральні матеріали, як бязь та саржа.

До складу бавовняної тканини найчастіше додають поліефір, поліамід, нейлон та інші синтетичні компоненти – такі тканини називаються сумішовими . Вони міцніші і стійкіші до зносу, стирання, практичніше і не так швидко рвуться. Наявність у складі тканини синтетичних волокон також дозволяє їй стати більш насиченою за кольором (такі волокна краще забарвлюються) та довше зберігати свої естетичні якості. Саме такі, суміші, найчастіше стають основою для захисного одягу, завдяки спеціальним просоченням набуваючи тих якостей, які потрібні для даних конкретних умов праці.

Співвідношення натуральних та синтетичних компонентів у суміші може бути різним. Зазвичай, вміст бавовняних волокон у яких вбирається у 65%, а й нижче 50% не опускається. Завдяки такому принципу літній спецодяг зберігає хороші показники повітропроникності та гігроскопічності, набуваючи додаткової міцності та довговічності.

Для захисту ніг у літню комплектацію входять робочі черевики або чоботи – без шару, що утеплює. Для рук використовуються легкі рукавиці або рукавиці, також без утеплення.

На сьогоднішній день, реалізацією такого роду продукції займаються різні профільні компанії. Так, наприклад, широкий асортимент спецодягу у Києві вам запропонує інтернет-магазин ЄВРОЗІЗ.

Зимовий робочий одяг

Захист від переохолодження – головна функція зимового спецодягу. Утеплені спецівки та комбінезони, фуфайки та рукавиці, взуття на хутрі/вовні – все в цьому випадку покликане вберегти працівника від негативного впливу низьких температур. Причому актуально це для проведення робіт як на вулиці, так і в приміщенні, що не опалюється.

Зимовий спецодяг найчастіше виготовляється із сумішових тканин, проте їх склад та технологічна обробка суттєво відрізняється від літнього варіанту. Вся справа в вимогах, що пред’являються – в даному випадку, до таких відноситься здатність тканини утримувати тепло, а також наявність відмінного термозахисту. Необхідні властивості зимові комплекти захисного одягу набувають і за рахунок своєї багатошарової структури: тут і об’ємний синтетичний наповнювач (найчастіше синтепоновий), і міцна підклада з бавовни/поліестеру, і навіть вставки з фольгованих тканин . Додаткові характеристики, включаючи стійкість до займання, опадів та впливу низьких температур, «антистатик», такий одяг набуває завдяки обробці спеціальними просоченнями.

У стандартну комплектацію зимового робочого одягу входять: робоча куртка (https://eurosiz.ua/product-category/spetsodezhda/filter-tip-kurtki/) та штани з утеплювачем, шапка, щільні рукавиці чи краги, шкіряні чоботи або черевики з хутряним/вовняним шаром, термобілизна.

Термостійкі костюми: особливості

Це особливий різновид захисного одягу, здатний стійко витримувати дуже високі температури – до 250 градусів Цельсія, і навіть вище. Є обов’язковим елементом при роботі з електроустаткуванням , запобігаючи ризику нещасних випадків при виникненні дуги. Основним матеріалом тут виступають тканини із спеціальних хімічних волокон, які зберігають відмінні захисні властивості навіть за частого та тривалого використання в суворих умовах.

Захисний комплект включає такі обов’язкові елементи, як:

  • нижню білизну (х/б або термостійке);
  • безпосередньо захисний костюм;
  • спеціальне взуття із захистом від високих температур;
  • термостійкі та діелектричні рукавички;
  • підшоломник, що уберігає від опіків лоба, підборіддя та шию;
  • каску із захисним екраном.

Вирішуючи купити захисний термостійкий костюм, важливо пам’ятати і про необхідність правильної експлуатації такого спецодягу. Якщо ними нехтувати, великий ризик отримання опіків різного ступеня. Адже абсолютна більшість нещасних випадків на об’єктах під високою напругою відбувається саме через неправильне використання захисної амуніції або невикористання її зовсім.

Отже:

1. У процесі робіт костюм та манжети рукавів мають бути повністю застебнуті.

2. Бретели необхідно відрегулювати за довжиною відповідно до зростання.

3. Рукавички слід надягати «повним комплектом»: спочатку термостійкі, поверх них – діелектричні.

4. Робоче взуття завжди потрібно ретельно шнурувати, випускаючи низ штанів чи комбінезону.

5. Захисна каска також потребує уваги: ​​її обов’язково треба відрегулювати за розміром голови.

6. Завжди в процесі роботи необхідно опускати щиток екрана .

7. За жодних обставин не можна замінювати будь-які елементи захисного костюма або доповнювати його речами із синтетичних та інших матеріалів, схильних до плавлення. Слід пам’ятати, що штучні волокна часто важко «переживають» навіть не дуже високі температури.

Купити високоякісний спецодяг та спецвзуття вигідно можна щодня у «ЄВРОЗІЗ» онлайн та по телефону. Досвідчені менеджери проконсультують покупців з будь-якого питання. На придбання надаються гарантії. Клієнтам забезпечується кілька способів оплати товару, швидке приймання замовлення, оперативна доставка «Новою Поштою».