Яким повинен бути сучасний телевізор для дому: види, характеристики, функціонал

Каким должен быть современный телевизор для дома: виды, характеристики, функционал

На основні фактори для комфортного перегляду телевізора впливає в першу чергу технологія відтворення зображення, дозвіл, час відгуку і якість звучання. Розглянемо докладніше ці та інші характеристики якісного сучасного телевізора.

З брендів можна порекомендувати телевізор Samsung, LG, Sony, Hisense, JVC і інші.

Каким должен быть современный телевизор для дома: виды, характеристики, функционал

Як передається зображення на екран

ЕПТ-телевізори та плазмові монітори вже мало хто використовує. Найбільш популярні технології передачі зображення:

  • LED-світлодіодні кристалічні панелі. Зображення яскраве, передається підсвічуванням матриці світлодіодами. Такі телевізори тонкі і легкі, їх вішають на стіну. Недолік-кольори яскраві і насичені тільки якщо глядач знаходиться прямо перед екраном. При погляді збоку зображення тьмяніє і відблискує.
  • OLED-органічні світлодіодні панелі, які тонше, ніж LED. У них широкий кут огляду, насичені кольори, висока контрастність. Їх часто встановлюють на телевізори з великою діагоналлю, вони коштують дорожче своїх попередників.
  • QLED-панелі, які працюють завдяки підсвічуванню шару квантових точок-крихітних нанокристалів. Якість подібна до того, що у OLED-дисплеїв, іноді навіть краще. Цю технологію використовує компанія Samsung.

Каким должен быть современный телевизор для дома: виды, характеристики, функционал

Якість деталізації зображення

Дозвіл впливає на те, наскільки деталізованим буде зображення на екрані. Цей показник вимірюється в пікселях в співвідношенні до площі. Ultra HD4K з роздільною здатністю 3840 х 2160 точок дає саме чітке зображення з широко доступних. Є 8K, але їх мало, коштують дуже дорого. Мінус в тому, що відображаються картинки і Відео повинні бути з таким же дозволом. Якщо воно нижче, монітор не покращує його, а передає відео як є. На багатьох сервісах якість 4K доступно тільки по платній підписці.

Як відображаються рухомі об’єкти

Час відгуку-це швидкість переміщення рідких кристалів з горизонтального положення у вертикальне. Воно не повинно перевищувати 8 мілісекунд, інакше динамічне зображення буде змазуватися. Чим нижче час відгуку, тим чіткіше і природніше будуть відображатися рухомі об’єкти.

Каким должен быть современный телевизор для дома: виды, характеристики, функционал

Як чути

Тонкі телевізори не можуть порадувати такою ж якістю звучання як у акустичної системи лише тому що в їх компактному корпусі немає місця під неї. Однак, в сучасних телевізорах звук високої якості завдяки новим технологіям. Для цінителів звуку” з ефектом присутності ” є трохи більш габаритні моделі телевізорів з вбудованим сабвуфером, стерео колонками з системою Dolby Digital і потужністю від 20 Вт.

Каким должен быть современный телевизор для дома: виды, характеристики, функционал

Додаткові можливості сучасних телевізорів

Приємніше буде дивитися телевізор з такими параметрами:

  • Підтримка HDR-формату. Розширений динамічний діапазон (HDR) дає реалістичне зображення з глибиною і об’ємом, яскравістю і чіткістю.
  • Кут огляду не менше 170⁰.
  • Діагональ екрану. Великий телевізор з діагоналлю в 50 дюймів виглядає круто, але ось для глядачів він може бути не комфортним, якщо дивитися його з близької відстані. Він підходить для просторих приміщень і віддаленістю від глядачів більше, ніж на 3 м.при відстані від телевізора до дивана в 2,5 м підійде діагональ 37-40 дюймів.
  • Функціонал. Опція Smart TV дозволяє виходити через телевізор в інтернет, користуватися браузером і соцмережами.
  • Інтерфейс. Необхідні порти для підключення зовнішніх пристроїв-USB для флешок, фотоапаратів, смартфонів, HDMI для ноутбуків і ігрових приставок.

Оригінально виглядають вигнуті екрани, що дають ефект більшого занурення в зображення. Однак, таке сприйняття виникає тільки якщо сидіти прямо перед телевізором.