Навіщо потрібен біткоіни (простими словами) і що з ним можна робити

Зачем нужен биткоин (простыми словами) и что с ним можно делать

У вересні 2021 року біткоіни отримав статус офіційної валюти в Сальвадорі. Ця країна стала першою, де криптовалюта можна розплачуватися за товари і навіть платити податки. Невже користуватися біткоіни настільки зручно і вигідно? Розглянемо особливості найпопулярнішою криптовалюта і можливості її використання.

Навіщо потрібен біткоіни

Метою розробників було створити віртуальну валюту, яка не залежить від інфляції, обмежень держав і забезпечити анонімність учасників транзакцій. Щоб зробити операцію з криптовалюта потрібен тільки Інтернет. Біткоіни можна відправити навіть в ізольовану Північну Корею, і тим більше без проблем працює обмін біткоіни Харків.

Зачем нужен биткоин (простыми словами) и что с ним можно делать

Особливості біткоіни:

  • Дуже низька комісія без фіксованої ставки. Від її розміру залежить, як швидко буде оброблена заявка на Переклад або іншу операцію. Користувач призначає ставку сам.
  • Не потрібно аутентифікація за паспортними даними. Хоча історія транзакцій публічна, будь-який користувач може ознайомитися з рахунком і адресою гаманця в системі, але ніхто не дізнається, кому він належить.
  • Він зручніше і вигідніше при електронних розрахунках, ніж фіатние гроші. Якщо переклад великих сум Євро в іншу країну може оформлятися через кілька тижнів, то в криптовалюта зазвичай відбувається за кілька хвилин.
  • Захищеність. Зламати систему занадто складно, щоб хто-небудь за це брався. Неможливо підмінити транзакцію. Записи зберігаються на сотнях тисяч комп’ютерів, тому не можуть загубитися.

Зачем нужен биткоин (простыми словами) и что с ним можно делать

Щоб отримати вигоду від біткоіни доводиться стежити за його вартістю. Вона може змінюватися протягом дня кілька разів. Один твіт Ілона Маска може миттєво змінити курс криптовалюти (як це вже було).

Що робити з біткоіни

Криптовалюта набувають за готівку або отримують як оплату за послуги. В першу чергу це засіб для інвестицій. Біткоіни тримають на рахунку в електронному гаманці або на кріптобіржах в очікуванні його подорожчання і продають або обмінюють на гроші. Деякі компанії приймають біткоіни як платіжний засіб за товари або послуги.

Зачем нужен биткоин (простыми словами) и что с ним можно делать

Як обміняти біткоіни

Для того, щоб отримати за біткоіни гривні або іншу валюту потрібен електронний гаманець і банківська карта Visa або MasterCard. Гаманці для криптовалюта бувають у вигляді додатка, онлайн-сервісу, програми для комп’ютера. Великі активи і заощадження часто тримають на флешці. Для обміну та оплати покупок біткоіни найзручніше використовувати як гаманець мобільний додаток або онлайн-сервіс.

Найбільш простий спосіб обміняти біткоіни-скористатися обмінниками. Вони працюють за котируваннями валют Центробанку і фондових бірж. Як приклад, за посиланням доступний обмін біткоіни на готівку Дніпро. У обмінників є свої переваги:

  • Заповнення заявки проводиться швидко, в середньому кілька хвилин.
  • Надійні сервіси працюють в будь-який час доби, у них достатній валютний резерв.
  • Проста реєстрація та порядок дій. Не потрібно верифікація за документами.
  • Невелика комісія, в середньому 1-2 %.

Зачем нужен биткоин (простыми словами) и что с ним можно делать

Для обміну клієнт заповнює заявку, де вибирає пару валют, наприклад біткоіни–гривня або біткоіни–євро і вказує суму. Після підтвердження заявки вона отримує статус»Виконано”. Швидкість процесу залежить від завантаженості сервісу, може пройти за кілька хвилин. Кошти надійдуть на карту після того, як банк обробить переказ. Найчастіше це відбувається за хвилини, до півгодини.

Біткоіни вигідний як засіб пасивного заробітку на різниці в ціні між сумою покупки і продажу. В Україні деякі види бізнесу приймають оплату біткоіни: кафе, магазини, таксі та ін біткоіни легко і швидко можна перевести в гривні або іншу валюту через обмінники.