Як вибрати хостинг для інтернет-магазину

Якщо ви зважилися стати володарем інтернет-магазину, то 100% зіткнетеся зі страшним словом «хостинг» в путівниках по створенню «успішного успіху» онлайн.

Давайте подивимося, що це за звір і чому важливий вибір хостингу для інтернет-магазину.

Що таке хостинг

Як вибрати хостинг для інтернет-магазину

Новачкам в електронному маркетингу буває складно розібратися, як важливо вибрати хороший хостинг для інтернет-магазину і провайдера таких послуг. Але від якості і потужностей обраної послуги залежить стабільність роботи сайту та його стійкість до навантажень.

Чому важливо вибрати правильний хостинг

Навіть якщо ви тільки починаєте, розраховуйте, що обраний хостинг повинен покрити вимоги сайту усіма необхідними ресурсами і в майбутньому. Важливо ознайомитися з рейтингом хостинг-провайдерів і відгуками «живих» користувачів. Не бійтеся поставити запитання «порадьте хостинг для інтернет-магазину» на тематичних форумах. Так ви зрозумієте, хто зможе забезпечити стабільність навіть високонавантаженого проекту.

Чому так важливо знайти надійний хостинг? Інтернет-магазин — це комерційний проект. Від його стабільної роботи залежить ваш прибуток. Якщо сайт буде недоступний, то клієнти не зайдуть на сайт, не зроблять замовлення, а ви не отримаєте гроші. Якщо ресурс не буде працювати кілька днів, то сайт втратить свої позиції в ранжуванні результатів пошуку. Відвідуваність впаде, а прибуток знизиться разом з нею.

Спробуйте хостинг з купою принад: автовстановлювачем 330 движків, конструктором сайтів та теплою підтримкою 24/7!

Уявіть ситуацію: ви вирішили, що ваш інтернет-магазин буде брати участь у розпродажі Black Friday. Якщо говорити про магазин в реальному житті, то ви могли спостерігати в торгових центрах великі натовпи людей в пошуках максимальних знижок. Якщо ви проводите розпродаж онлайн, ваш сайт відчуває цей натовп клієнтів, тільки віртуально. Якщо хостинг обраний неправильно, такий наплив користувачів може «покласти» ваш онлайн-ресурс. А це означає, що якийсь час він не буде доступний. І ви не отримаєте очікуваний прибуток, зате отримаєте незадоволених клієнтів.

В цілому, вибрати хостинг під інтернет-магазин не складніше, ніж для іншого онлайн-ресурсу. Його специфіка мало чим відрізняється від потреб будь-якого іншого сайту. Параметри вибору «житлоплощі» для вашого сайту розглянемо трохи нижче. Але хочеться відразу застерегти від вибору безкоштовного хостингу. Він може принести вам масу незручностей, а часом і проблем:

  • Нав’язлива реклама без можливості відключення. А ще «краще» — вам доведеться доплатити за те, щоб позбутися неї;
  • Мережеве ім’я магазину часто грунтується на домені провайдера. Такі онлайн-ресурси рідко викликають довіру покупців;
  • Немає гарантій стабільності і швидкого завантаження сайтів. Зазвичай безкоштовний хостер не надто піклується про здорову атмосферу на сервері. Це означає, що на одній машині може бути надто багато користувачів, які її перевантажують. Хочете стабільний і швидкий сервіс? Беріть платний;
  • Безпека інформації під питанням. Немає ніяких гарантій, що хостер хвилюється про безпеку серверів. Крім того, відомі випадки продажу особистої інформації клієнтів стороннім компаніям;
  • Ніякої відповідальності. Форс-мажор і сервер впав? Ніхто вам не гарантує швидкого полагодження або компенсацій. Крім того, безкоштовний хостер може прикрити лавочку в будь-який момент і нічого вам не відшкодовувати.

Хочете якісний і надійний сервіс? Будьте готові до витрат, щоб купити кращий хостинг для інтернет-магазину. А вартість буде залежати від типу хостингу.

Типи хостингу

Залежно від рівня доступу і серверних ресурсів, які ви отримаєте, виділяють три основних типи хостингу:

  • віртуальний хостинг;
  • віртуальний виділений сервер (VPS / VDS);
  • виділений сервер.

Віртуальний хостинг

Це тип послуги, при якій фізичний сервер віртуально ділять на багато маленьких аккаунтів. Замовляючи цей сервіс, ви отримуєте доступ до однієї з таких комірок. Практично, як оренда квартири в багатоквартирної висотці. Ви з вашими інтернет-сусідами поділяєте ряд загальних ресурсів сервера. Але при цьому, ви також відокремлені один від одного і дієте тільки в рамках орендованого аккаунта. Крім того, ви не можете змінювати загальні налаштування сервера.

Важливо додати, що управління таким хостингом не вимагає технічних знань і навичок. На допомогу вам хостер видасть зручну графічну контрольну панель.

Це популярний тип хостингу і найдешевший. Для онлайн-магазинів з невеликим трафіком — хороший економваріант на старті. Якщо магазин розшириться і зажадає більше серверних ресурсів, ви зможете поміняти пакет на більш потужний. При цьому ви не будете переплачувати за більш дорогу послугу, поки вона вам не знадобиться.

Підійде для інтернет-магазинів:

  • з невеликою добовою відвідуваністю;
  • з помірною кількістю сторінок каталогу товарів.

Багато провайдерів пропонують готові рішення на основі віртуального хостингу: пакети з попередньо встановленими двигунами. Ви можете відразу замовити хостинг для інтернет-магазину на OpenCart, WordPress або Joomla!. Це заощадить час на встановлення движка. А ви відразу почнете працювати з сайтом після активації послуги.

Віртуальний виділений сервер (VPS / VDS)

При такому типі хостингу у вас все ще будуть сусіди по серверу. Але їх кількість буде набагато менше. Кількість виділених ресурсів залежить від тарифу, але основна перевага такої послуги — рівень доступу.

Замовивши цей хостинг, ви отримаєте економ варіант виділеного сервера. З VPS / VDS у вас з’явиться можливість впливати на конфігурацію програмного забезпечення сервера. Але такий тип хостингу вимагає від вас володіння технічними навичками і знаннями. За замовчуванням він надається без графічного інтерфейсу управління хостингом. На щастя для всіх нас, підприємливих гуманітаріїв, хостери поспішають на допомогу з послугами установки графічної контрольної панелі і адмініструванням сервера.

Зможете розмістити сайт для бізнесу:

  • з високою добовою відвідуваністю;
  • з великою кількістю сторінок каталогу товарів.

Виділений сервер

Чи готові орендувати цілий будинок для вашого сайту? Замовляючи такий тип хостингу, ви отримаєте фізичний сервер в оренду. Ніяких сусідів — всі ресурси для вашого рідненького інтернет-магазину. Але, як то кажуть, з великою владою приходить велика відповідальність. Сервером ви повністю будете керувати самостійно. Як і для VPS / VDS, тут будуть потрібні навички адміністрування.

Підійде для великих і популярних інтернет-магазинів з перспективою розширення.

То який же хостинг кращий для інтернет-магазину? Орієнтуйтеся на потреби свого онлайн-проекту.

Як вибрати хостера

Вибір хостера вимагає уваги за такими параметрами:

  • Вартість послуг і тарифні плани.
  • Технічні характеристики пакетів.
  • Наявність і доступність технічної підтримки.
  • Надання послуги резервного копіювання.
  • Статистика uptime не нижче 99%.
  • Залізо, на якому будується хостинг.
  • Що входить у вартість послуги, крім розміщення файлів на сервері (пошта, FTP-доступ).
  • Обмеження щодо використання послуги.
  • Наявність тестового періоду або можливість повернути гроші.

Сподіваємося, викладена інформація допомогла вам розібратися, як правильно вибрати хостинг для сайту. Пам’ятайте, що по-справжньому якісна послуга надання хостингу — запорука безперебійної роботи онлайн-магазину і вашого прибутку.