Що ми знаємо про спам? Хто і навіщо розсилає Поштовий спам

Поняття “спам” має багаторічну історію, яка починалася ще задовго до появи Інтернету. Кожна людина, що живе в сучасному світі, щодня стикається зі спамом, як в реальному світі (буклети, візитки, газети, роздаткові матеріали, SMS-послання), так і в мережі.

Что мы знаем о спаме? Кто и зачем рассылает почтовый спам

Будь-який новий засіб комунікації, будь-який Новий канал зв’язку негайно використовується для розсилки спаму, хочуть того люди чи ні. 

  • Навіщо комусь відправляти спам, який ніхто не читає, але всіх дратує?
  • Хто розсилає небажані повідомлення?
  • Що може міститися в подібних посланнях?

Розглянемо всі ці питання і постараємося надати читачеві більше інформації про спам. 

Хто і навіщо розсилає спам

1. У рекламних цілях

У нав’язливих повідомленнях небажаного характеру міститься маса реклами. Спам приходить на електронну пошту і відрізняється неймовірно низькою конверсією, яка все ж таки присутня. З тисяч розісланих листів може спрацювати всього одне послання, але і цього буде достатньо Рекламодавцю, щоб окупити витрати. 

Серед спаму можна знайти безліч листів з» доброзичливими ” порадами, закликами щось купити або перейти за посиланнями, взяти участь, замовити, відвідати сайт рекламодавця. Навіть у тому випадку, якщо за посиланнями з повідомлень ніхто не переходить, підвищується загальна впізнаваність бренду, хоча корисність такої реклами сумнівна. 

2. В цілях антиреклами

Нерідко розсилка спаму замовляється не власниками великих торгових марок, а їх дрібними конкурентами. Знаючи про те, як дратують подібні тексти, конкуренти намагаються знизити популярність великих проектів за рахунок формування негативного ставлення з боку користувачів. 

Серйозні компанії, швидше за все, ніколи не стануть займатися подібними речами, але бувають і винятки. Нерідко рекламодавець погоджується на казкові і привабливі обіцянки, платить гроші, а отримує зворотний ефект, сам перетворюється в жертву обману. 

3. В шахрайських цілях

У купі безглуздих і непотрібних листів нескладно відшукати такі, які обіцяють незліченні багатства, пропонують «безкоштовні» подарунки, повідомляють про великі виграші, пропонують легке збагачення, заманюють довірливих людей вигідними пропозиціями. Суть таких послань завжди пов’язана із залученням користувача в якусь авантюру. 

Багато шахраїв намагаються отримати від недосвідченої людини хоч якісь гроші. Саме для отримання цих копійок і створюються такі розсилки. В іншому випадку людину залучають до сумнівних партнерських програм, фінансових пірамід, схиляють до» дуже вигідної ” (а фактично безкоштовної) роботи. 

Особливо варто виділити спам, який спрямований на розкрадання особистої інформації. За допомогою обманних прийомів і технік зловмисники отримують номери кредитних карт, секретні паролі, контактні телефони та інші важливі відомості. 

Канали поширення спаму

Як вже було сказано, будь-який канал зв’язку і комунікації можна використовувати для розсилки спаму.

Найбільше небажаних повідомлень користувачі можуть отримати: 

  • по електронній пошті (Поштовий спам-вкрай поширена річ); 
  • через соціальні мережі (де накопичується багато людей, там завжди буде і спам); 
  • через коментарі (скрізь, де відкрита опція коментування); 
  • з підписок (списки передплатників частенько використовуються для розсилки поштового спаму); 
  • через особисті повідомлення (в будь-якій програмі або сервісі, підключеному до Інтернету); 
  • через дрібні ЗМІ (тут спам маскується під звичайні новини або ненав’язливу приховану рекламу). 

Звідки береться спам

Для отримання поштового спаму користувачеві досить лише кілька разів вказати адресу своєї електронної пошти в мережі. Якщо майданчик, де були введені особисті дані, займається сумнівною діяльністю або просто не піклується про своїх відвідувачів (а таких сайтів багато), людина неминуче починає отримувати небажані листи. 

Найчастіше докучливі пропозиції приходять в розсилках, коли власники проектів буквально завалюють своїх передплатників нескінченними повідомленнями. У цьому випадку найлегше відмовитися від небажаних листів, скасувавши підписку. 

Спам дратує людей і в більшості своїй лише шкодить просувається товару або рекламованого бренду. Межа між корисною розсилкою і спамом вкрай тонка, індивідуальна для кожного одержувача. 

Небажані повідомлення-неминучий елемент Інтернету, але це зовсім не означає, що зі спамом потрібно миритися. Всілякі фільтри і сучасні алгоритми, безумовно, зменшують кількість настирливих повідомлень, але повністю усунути дане явище не можуть. 

Післямова

За той час, поки писалася ця стаття, було отримано не менше 3-х небажаних листів.

При цьому Поштова скринька була постійно захищена діючими антиспам-фільтрами!