Розкрутка в Інстаграм 2022: безкоштовні та платні способи

Стаття від експерта конструктора брендів Logaster

Просувати бізнес-профіль в Instagram в 2022 році стане важче. Основна причина — зростаюча конкуренція. Доведеться постаратися, щоб досягти зростання охоплення та конверсії. Проте, існує багато безкоштовних і платних методів ефективного просування. У статті ми зібрали поради про те, як розкрутити свій інстаграм, не наймаючи SMM-ника.

Як підготувати профіль в Instagram для просування

Перш ніж займатися розкручуванням інстаграма, потрібно підготувати до цього свою сторінку:

Підключити бізнес-профіль Instagram

Це перший крок, без якого подальші дії не мають особливого сенсу. Якщо ви хочете залучати потенційних клієнтів, вам потрібно переключити звичайний акаунт на бізнес-профіль. Вам відкриються функції, недоступні в звичайних користувальницьких акаунтах:

  • налаштування кнопок зворотного зв’язку: пошти, телефонного номера, схеми проїзду;
  • вказівка сфери діяльності бренду;
  • статистика переглядів, додавань в закладки, дій підписників;
  • запуск і відстеження ефективності реклами.

Перехід на бізнес-профіль доступний в налаштуваннях, в розділі «Акаунт».

Розкрутка в Інстаграм 2022: безкоштовні та платні способи

Підібрати відповідну назву та створити якісний аватар

Ім’я профілю може відрізнятися від логіна. Його можна змінити при редагуванні акаунта. Ім’я відображається поруч з фото профілю.

Кілька рекомендацій:

  • для особистого професійного акаунта краще вказати ім’я та прізвище або псевдонім;
  • для акаунта бренду або компанії — офіційну назву без скорочень;
  • можна вказати в імені професійне спрямування та прив’язати його до регіону, наприклад, «Стрижка собак Портленд».

Так потенційні клієнти зможуть знайти ваш акаунт в пошуку за ключовими словами.

Розкрутка в Інстаграм 2022: безкоштовні та платні способи

Не менш важливо доповнити профіль якісним зображенням. Для особистого облікового запису — портрет на нейтральному тлі, для бренду — логотип або інший офіційний символ. Обов’язково враховуйте:

  • Instagram обрізає зображення, роблячи його круглим.
  • Фото профілю має асоціюватися з компанією або її послугами, або з філософією бренду.

Розкрутка в Інстаграм 2022: безкоштовні та платні способи

Як розкрутити профіль в Instagram безкоштовно

Ми підготували кілька способів, які потребують тільки вашого часу і зусиль. Отже, як розрекламувати інстаграм безкоштовно:

Додавати до кожної публікації хештеги

Хештеги в Instagram допомагають:

  • знаходити пости в пошуку;
  • публікувати пости в стрічках користувачів, підписаних на ці хештеги;
  • створювати тематичні добірки.

Є кілька видів хештегів: унікальні, брендові, а також високо-, середньо- та низькочастотні:

  • високочастотні хештеги визначають загальну тематику (#кава, #одяг);
  • середньочастотні роблять акцент на конкретній тематиці (#подорождоньюйорка, #покупканоутбуку);
  • низькочастотні дозволяють зробити акцент на конкретному моменті (#люблютекілу, #дощвзимку);
  • в брендових міститься назва торгової марки або компанії (#nike, #apple);
  • унікальні запускає та використовує конкретний власник акаунта (#кросівкиnike).

Щоб просувати профіль в інстаграмі, краще використовувати перші три види хештегів. Це полегшить пошук постів для потенційних і поточних підписників. До кожної публікації додавайте не більше ніж 10 хештегів. Максимально дозволена кількість — 30, але краще не зловживати, щоб не захаращувати основний текст. Хештеги можна ставити в текст публікації, якщо це співвідноситься зі змістом, в кінець поста або в коментарі до нього.

Розкрутка в Інстаграм 2022: безкоштовні та платні способи

Правила вибору хештегів:

  • використовуйте хештеги, які відповідають темі публікації або тому, що зображено на фото;
  • робіть акцент на середньо- і низькочастотних тегах;
  • не копіюйте однаковий набір тегів з поста в пост, а підбирайте індивідуально;
  • відмовтеся від хештегів, створених для накрутки показників (наприклад, #like4like) — інстаграм може відправити вас за них в тіньовий бан;
  • користуйтеся сервісами Hashtagify або RiteTag для підбору хештегів.

Працювати з геотегами

Це збільшить охоплення кожної публікації. Пости з геомітками потрапляють в добірки публікацій з тієї ж локації. Коли ваш пост активно лайкають, коментують або зберігають, це підвищує його шанси потрапити в рекомендовані публікації в таких вибірках. Якщо у вашого бізнесу є фізична адреса, додайте її в профіль і відзначайте в кожній публікації.

Розкрутка в Інстаграм 2022: безкоштовні та платні способи

Створювати маски

Маски в інстаграмі — це забавний тренд, який виділяє бренд серед інших і підвищує його впізнаваність. Одна умова: маски повинні бути унікальними і такими, щоб їх дійсно хотілося використовувати. Складність залежить від мети та можливостей: від красивого фільтра до детального об’ємного ефекту. Щоб створити маску самому, можна скористатися сервісом Spark AR Studio. На сайті багато покрокових інструкцій, тому розібратися з налаштуваннями зможе навіть новачок.

Розкрутка в Інстаграм 2022: безкоштовні та платні способи

Використовувати взаємний PR в Stories

Знайдіть блогерів, які працюють у вашій ніші та мають кількість підписників, більш-менш рівну вашій. Запропонуйте авторам профілів розповісти про них в своєму акаунті, а вони натомість розкажуть про вас.

Stories — найбільш підходящий інструмент для такої реклами. Окремі публікації в стрічці будуть занадто рекламними, а ось формат коротких відео або фото з коментарями може бути цікавим. Природності додасть особиста зустріч та інтерв’ю. У деяких випадках взаємний PR можна вдало застосовувати і в постах:

Розкрутка в Інстаграм 2022: безкоштовні та платні способи

Це повинна бути не разова акція: краще повторювати її щотижня, знаходячи одного-двох цікавих блогерів. Соромитися писати їм не потрібно: багато авторів зацікавлені у співпраці.

Влаштовувати спільні прямі включення

Формат прямого ефіру дає можливість наблизитися до своєї аудиторії, а спільні включення — це ще й привід для обміну підписниками. Організація аналогічна взаємному PR: знайти відповідних блогерів і придумати тему, яку ви будете обговорювати. Або, як варіант, влаштувати баттл.

Зверніть увагу:

  • тематика акаунтів повинна бути суміжною;
  • краще підготувати сценарій або, як мінімум, план — щоб не допускати пауз в ефірі;
  • про пряме включення варто попереджати заздалегідь, щоб зібрати зацікавлених глядачів. Можна навіть запустити таймер зворотного відліку.

Розкрутка в Інстаграм 2022: безкоштовні та платні способи

Коментувати публікації в популярних профілях

Це дієвий спосіб того, як просувати інстаграм безкоштовно. Все, що потрібно — відстежувати топові акаунти та залишати коментарі під постами з великою кількістю переглядів. В ідеалі ваші коментарі повинні відповідати тематиці вашого облікового запису. Коментарі, що збирають багато лайків або відповідей, відображаються зверху.

Розкрутка в Інстаграм 2022: безкоштовні та платні способи

Як розкрутити профіль в Instagram платно

Комерційне просування — важлива частина розкрутки профілю в інстаграмі, тому що воно збільшує активність на сторінці і привертає до акаунту цільову аудиторію. Ми виділили три ключових способи такого розкручування.

Таргетована реклама

Це офіційний спосіб реклами в Instagram. За допомогою нього вийде залучити релевантну аудиторію. Ви можете просувати за допомогою таргетованої реклами пости та stories: нові або вже існуючі. Перевага в тому, що ви можете налаштувати покази: вибрати геолокацію аудиторії, вік і стать, інтереси. Налаштовувати рекламу можна в Instagram, а якщо потрібно більше опцій — в рекламному кабінеті Facebook. Для новачків у інстаграма є інтерактивний гайд по запуску реклами.

Розкрутка в Інстаграм 2022: безкоштовні та платні способи

Просувати акаунт через блогерів

Якщо у вашій тематиці є великі блогери, обов’язково замовляйте рекламу у них. Уважно вибирайте інфлюенсера: у нього повинна бути позитивна статистика без накруток. Перевіряйте кожного блогера вручну, запитуючи статистичні дані його акаунта за 24 години та за 7 днів, а також статистику останніх 2-3 постів.

Корисна порада: замовляючи рекламу у топового блогера, закрийте на цій період свій обліковий запис, вручну обробляючи всі заявки на підписку. Так, це займе час, але зате показник конверсії буде вище. Вся справа в людській цікавості: користувачі будуть підписуватися, щоб побачити ваші публікації. На цей період можете оновити інформацію профілю, додавши пару речень для нових підписників.

Влаштовувати розіграші

Якщо у вас вже є активні підписники, можете організувати конкурс. Важливо:

  • подарунок — послуга або продукт від вашого бренду;
  • в описі конкурсу розкажіть про свою компанію та про продукт;
  • в конкурсний період публікуйте тільки якісний контент, уникаючи «прохідних» малозначних постів;
  • пропонуйте прості умови для участі: зокрема, не вимагайте репоста, так як це відсіює частину аудиторії.

Розкрутка в Інстаграм 2022: безкоштовні та платні способи

Просування в Instagram — це комплекс дій, які потрібно виконувати практично безупинно, щоб залишатися «на плаву» та постійно залучати аудиторію. Рекомендуємо комбінувати безкоштовні та платні способи: кожен з них приносить свій результат, який в сумі дасть вам необхідні показники охоплення.

І не забувайте про головний спосіб розкрутки інстаграма — створення цікавого контенту. Це — ключове правило просування, безкоштовного або платного. Не можна розкрутити те, що нецікаво аудиторії. Навіть якщо вирішите витратити кругленьку суму на рекламу, нудні пости не притягнуть підписників. Тому заздалегідь продумуйте, що і як ви будете публікувати.

Розкажіть в коментарях, які способи ви вже використовуєте для просування свого профілю в інстаграмі, та які з них — найефективніші!