Як правильно вибрати доменне ім’я для сайту

У цій статті — все про вибір домену для сайту: в який доменній зоні реєструвати ім’я, який домен краще вибрати для сайту і які символи краще не використовувати.

Ми регулярно оновлюємо цю статтю, щоб вона залишалася актуальною. У свіжій версії додали відео, а ще розповіли, як згенерувати домен за допомогою спеціальних сервісів і що робити, якщо потрібний домен зайнятий.

Як правильно вибрати доменне ім’я для сайту

Прочитати статтю — корисно, а прочитати статтю і подивитися відео — ще корисніше! Дивіться наше відео, щоб дізнатися, на що впливає вибір домену, який домен підійде для бізнесу та що таке Punycode.

Що таке доменна зона

Бувають регіональні та тематичні доменні зони.

До регіональних відносяться всі зони, які закінчуються на дві літери: .ua, .co, .com.ua, .kiev.ua. Зазвичай вони вказують, в якому географічному регіоні знаходиться основна аудиторія сайту, але не завжди.

Деякі зони схожі на інші популярні абревіатури, тому домени в них реєструють компанії з усього світу. Наприклад, зони .tv і .fm означають острова Тувалу і Мікронезія, але домени в них частіше реєструють онлайн-кінотеатри, телевізійні канали, медіа та радіостанції зі всього світу.

Всі інші зони — тематичні, у них немає прив’язки до геопозіціі. Спочатку планувалося, що такі зони будуть допомагати людям визначити, чим займається компанія. Але цього підходу, звичайно, теж дотримуються не всі.

Як доменна зона впливає на SEO

За замовчуванням у всіх зон однакові можливості ранжування. Але в деяких ситуаціях у окремих зон буде перевага у видачі.

Наприклад, є два сайти: один в зоні .com.ua, інший в польській зоні.pl. За запитом користувачів з України за інших рівних вище буде сайт в українській зоні.

Домен в регіональній зоні буде вигідніше вибрати для сайту компанії, яка займається комерційною діяльністю. Причому якщо бізнес працює в конкретній області, наприклад, тільки в Харкові, краще вибрати регіональну зону .kh.ua.

Домени в тематичних зонах підійдуть сайтам, для яких не важливий регіон: міжнародним компаніям, інформаційним і особистим сайтам. Не обов’язково вибирати зону, яка вказує на тематику сайту, але це буде плюсом.

З чого складається доменне ім’я

В домені можуть бути літери, цифри і дефіс. Максимальна довжина — 63 символи.

Довжина. Чим коротше, тим краще. Гарне ім’я легко запам’ятати і набрати в браузері, тому краще підібрати домен, в якому буде не більше двох простих слів.

Літери. Ідеально, якщо на слух ім’я сприймається так само як на листі. Щоб люди не помилялися, коли набирають домен в браузері, краще не використовувати літери, які можна ввести кількома способами. Наприклад, х (h або kh), ц (c або ts), в (v або w), я (ya, ia або ja).

Окремий момент — літера щ. Щоб передати її латиницею, потрібно чотири символи — shch. Заради зручності майбутніх відвідувачів варто уникати слів з цією літерою.

Цифри. Якщо цифри є в назві компанії, можна використовувати їх і в домені. За рахунок них ім’я буде коротшим. Погляньте на домени проектів, які спочатку розкручувалися разом з цифрами — 1plus1.ua або privat24.ua. У цьому випадку вибір доменного імені з цифрами виправданий.

Дефіс. Пошуковий робот сприймає дефіс як роздільник між словами. Тому є сенс додати в ім’я дефіс, якщо в домені ключова фраза. Або в назві компанії кілька слів, а домен зі злитим написанням вже зайнятий.

1112 доменних зон для будь-яких проєктів!.com .com.ua .info .online .in.ua .net .kiev.ua .site .pl .ORG .pro .org.ua .eu

Обрати домен

Як правильно вибрати доменне ім’я для сайту

Як доменне ім’я впливає на SEO

В домені можна використовувати своє ім’я, назву компанії або ключове слово, за яким покупці будуть шукати сайт.

Використовувати у домені назву компанії варто, якщо ви хочете розвивати бренд. Пошуковик створює зв’язок між запитами і літерами в домені. Через це по брендовим запитам у домену буде перевага.

Назвою компанії може бути будь-яке слово. Взяти інтернет-магазин rozetka.ua. Якщо загуглити слово «розетка», першим буде саме сайт магазину. Статті у Вікіпедії про електричний роз’єм не буде навіть на першій сторінці пошукової видачі.

Як правильно вибрати доменне ім’я для сайтуЯк правильно вибрати доменне ім’я для сайтуПерші місця у видачі займають сторінки, пов’язані з інтернет-магазином

Використовувати ключові слова в домені найвигідніше малому бізнесу. Наприклад, якщо ви реєструєте домен magazyn-posudu.com.ua, просуватися за запитом «магазин посуду» буде простіше.

Правда, якщо в майбутньому ви плануєте продавати не тільки посуд, домен з ключовим словом — погана ідея. Таке ім’я викликатиме у користувачів асоціації лише з конкретними товарами.

Головне — не використовувати відразу кілька ключів, тому що пошукові системи помітять переоптімізацію і знизять вплив ключових слів на позиції домену. Двох слів буде достатньо.

Як правильно вибрати доменне ім’я для сайту

За запитом «посуд» на першій сторінці пошукової видачі в Гуглі показуються імена, які містять в собі ключове слово

Стаття з теми:

Як правильно вибрати доменне ім’я для сайту

Привід замислитися про придбання SSL: Chrome почне позначати сайти на HTTP як небезпечні

Читати статтю

Кирилицею або латиницею

З точки зору пошукової системи різниці немає, домени на кирилиці і латиниці ранжуються однаково.

Як правильно вибрати доменне ім’я для сайту

Кириличні домени на перших місцях в гугл за запитом «бензопили інтернет магазин»

Латинські домени звичніше, їх реєструють вже давно. Але усі красиві імена в популярних зонах на кшталт .com, .org і .net вже давно зайняті. Кириличні домени з’явилися тільки в 2010 році, їх набагато менше, ніж латинських, тому є можливість зареєструвати красиве доменне ім’я для сайту.

Кириличний домен вигідно зареєструвати на додаток до латинського. Наприклад, для реклами в офлайні. Або якщо в латинській назві є букви з двома варіантами написання. Зазвичай на кириличному домені налаштовують 301 редирект на латинське ім’я, щоб відвідувач потрапляв на один сайт, який би домен він не вводив.

Читайте докладніше про відмінності кириличних доменів від латинських в нашій попередній статті.

Як згенерувати домен

У популярних областях бізнесу підібрати домен може бути складно, тому що найпростіші і найгарніші домени вже зайняті. Коли вибрати доменне ім’я для сайту не виходить і ідеї вже закінчилися, на допомогу приходять сервіси для генерації доменних імен. Ними легко користуватися: пишете ключове слово з тематикою сайту, а сервіс підбирає по цьому слову вільні домени.

Як правильно вибрати доменне ім’я для сайту

Варіанти доменів за ключовим словом «cars» в сервісі Instant Domain Search

Як правильно вибрати доменне ім’я для сайту

Сервіс DomainWheel згенерував домени за ключовим словом «flower»

Генератори доменів спростять вибір доменного імені для сайту, але не допоможуть, якщо ідеальний домен вже зайнято.

Що робити, якщо домен зайнятий

Якщо ви придумали домен, а він вже кимось зайнятий — не впадайте у відчай. Є кілька способів отримати потрібний домен:

  • Спробуйте викупити домен у власника. Для цього потрібно дізнатися контакти поточного власника за допомогою пошуку Whois. Якщо власник вказав актуальну пошту в інформації про домен, то ви зможете з ним зв’язатися і запропонувати продати домен. Цей спосіб не найнадійніший, тому що контакти власника можуть бути приховані, або власник просто не захоче вам відповідати.
  • Найміть доменного агента. Є спеціальні компанії, які за вас зв’яжуться з власником домену і домовляться про перепродаж. Зазвичай такі послуги дорого коштують і вам навряд чи дадуть стовідсоткову гарантію придбання домену.
  • Слідкуйте за доменом і перехопіть його продовження. Залиште свою пошту на спеціальних майданчиках відстеження доменів і вам прийде повідомлення, коли потрібний домен звільниться. Домен можна встигнути зареєструвати на своє ім’я, якщо поточний власник забув чи не захотів продовжити домен на себе.
  • Підберіть іншу доменну зону. Доменних зон стає все більше і точно знайдеться зона, про яку ви не чули раніше. Підберіть вільний домен в нашому пошуку — можливо, інша зона підійде до придуманого імені ще краще.

85% користувачів не будуть купувати через вебсайт, якщо вони не впевнені, що їх дані передаються безпечно.Захистіть свій сайт з SSL-сертифікатом і не втрачайте клієнтів!

Вибрати SSL

Як правильно вибрати доменне ім’я для сайту

Історія попередніх реєстрацій домену

Буває, що домен вільний, але його вже реєстрували в минулому. За цей час у нього сформувалася репутація в пошукових системах, але потім ім’я не стали продовжувати. Через час домен знову став доступний для реєстрації, але залишився в пам’яті пошукових систем.

Якщо репутація домену була поганою, пошуковики могли знизити його у видачі або взагалі виключити з неї. Під час нової реєстрації ці санкції нікуди не подінуться. Через це просувати домен буде неможливо або дуже складно. Щоб позбутися від санкцій, доведеться витрачати час і гроші. Багато часу і грошей. У такій ситуації вигідніше зареєструвати інше ім’я.

Якщо репутація домену була хорошою, на сайті був корисний контент і на нього часто посилалися інші, це може навпаки полегшити просування сайту. Але тільки в тому випадку, якщо тематика нового і попереднього сайтів збігається.

Про те, як вибрати доменне ім’я з історією, що перевіряти та які висновки робити — розповіли в окремій статті:

Стаття з теми:

Як правильно вибрати доменне ім’я для сайту

Що запам’ятати

  • Не обмежуйте вибір домену тільки тематичною або регіональною зоною. Використовуйте будь-яку, якщо вона підходить вашому сайту.
  • За замовчуванням у всіх зон однакові можливості SEO-просування. Але в деяких ситуаціях у окремих зон буде перевага у видачі. Наприклад, в Харкові домен з зоною .kh.ua за інших рівних умов буде вище у видачі, ніж домен .kiev.ua.
  • Щоб домен добре запам’ятовувався, зробіть його коротким і зрозумілим в написанні. Використовуйте цифри і дефіси, щоб спростити сприйняття домену.
  • Не використовуйте в домені більше двох ключових слів. Пошукові роботи помітять переоптімізацію і знизять вплив ключових слів на позиції домену.
  • Зареєструйте кириличний домен на додаток до латинського і встановіть переспрямування на основний сайт. Тоді відвідувачі потраплять на ваш ресурс, якщо введуть назву кирилицею.
  • Якщо ви не знаєте, як вибрати ім’я домену, спробуйте згенерувати його з ключових слів на спеціальних сервісах.
  • Якщо потрібний домен вже зайнятий, спробуйте перекупити його у поточного власника або підберіть до назви іншу доменну зону.
  • Перевірте історію домену перед покупкою. Якщо раніше у домену була погана репутація, буде складно просунути його в пошукових системах.

Для тих, хто планує запустити свій сайт, ми пропонуємо:

  • реєстрацію домену в 1200 зонах. Можна вибрати домен в популярній зоні або пошукати коротку назву в зонах на кшталт .school, .shop або .blog;
  • хостинг сайтів WordPress. Підійде для особистого сайту, блогу, журналу та сайту-візитки;
  • домен і хостинг. Тариф, в якому ви платите тільки за хостинг, а ми безкоштовно реєструємо домен на ваше ім’я в одній з популярних зон: com, .net, .org, .biz, .info, .com.ua, .kiev.ua.

Введіть ім’я вашого сайту та перевірте, у якій зоні домен вільний для реєстрації