Де краще розмістити сайт: вибираємо хостинг, тариф, датацентр

Де краще розмістити сайт: вибираємо хостинг, тариф, датацентр

Якщо ви бажаєте розмістити свій сайт в інтернеті, його потрібно завантажити на сервер, з якого він буде доступний іншим користувачам. Такі сервери називають хостингом.

Хостинг можна організувати самостійно, налаштувавши свій власний сервер або орендувати у хостинг-провайдерів — компаній, що спеціалізуються на хостингу.

Оскільки самому налаштовувати інфраструктуру для хостингу затратно та складно, для простого користувача, який бажає відкрити свій сайт, простіше звернутися до хостинг-провайдера.

На сайтах хостинг-провайдерів ви найчастіше побачите кілька типів хостингу з десятками тарифів усередині кожного. Кожен з них має свої особливості та обмеження, тому вони сильно відрізняються за ціною.

 Через таку різноманітність новачкові легко потрапити в халепу: вибрати хостинг, для якого доведеться наймати окремого техадміністратора, або взяти дешевий тариф, з яким сайт буде «гальмувати». 

Тому в сьогоднішній статті з’ясовуємо де краще розмістити свій сайт.

Як вибрати тип хостингу

Є три основні типи хостингу:

  • Віртуальний хостинг
  • Віртуальний приватний сервер
  • Виділений сервер

Розберемо детально кожен і вирішимо, на якому хостингу розмістити сайт лендингу, інтернет-магазину та навіть великої соціальної мережі.

Віртуальний хостинг

🔎 Віртуальний хостинг — це тип хостингу, при якому на одному сервері знаходиться кілька сотень користувачів. Через це його ще називають shared-хостингом, «спільним» хостингом. Користувачі віртуального хостингу відокремлені один від одного програмно та ділять ресурси сервера між собою.

Де краще розмістити сайт: вибираємо хостинг, тариф, датацентрПопулярна лінійка віртуального хостингу з конструктором сайтів та автовстановлювачем движків

Віртуальний хостинг добре підходить для новачків, тому що сервер налаштовує та адмініструє хостинг-провайдер. Це тип хостингу, де можна розмістити вебсайт за 10 хвилин. Щоб сайт запрацював, вам потрібно лише підключити доменне ім’я та завантажити файли сайту до його папки. Це можна зробити за допомогою панелі керування хостингом — простого у використанні графічного інтерфейсу.

Ще віртуальний хостинг добре підходить для старту через свою низьку ціну.

У віртуального хостингу є кілька недоліків: на такому хостингу у вас не буде root-доступу. Root-доступ — це рівень доступу до сервера, при якому ви можете виконувати з ним будь-які операції. Тобто, на віртуальному хостингу ви обмежені тим, що надає хостинг-провайдер. Наприклад, якщо на хостингу немає PHP-модуля, самостійно його встановити не вийде.

Ще на віртуальному хостингу багато сусідів по серверу. У разі DDoS-атак на них або просто підвищеного використання ресурсів сервера з їхнього боку, перебої можуть торкнутися і вашого сайту.

Підсумуємо переваги та недоліки віртуального хостингу.

Плюси:

  • Швидке встановлення та налаштування сайту.
  • Низька ціна.
  • Безплатна панель керування.

Мінуси:

  • Не можна тонко налаштувати сервер.
  • Залежність від сусідів на сервері.

Віртуальний приватний сервер

🔎 Virtual Private Server — це більш просунута та вільна версія віртуального хостингу. Його можна уявити як кілька віртуальних серверів, що знаходяться всередині одного фізичного. Такі віртуальні сервери є незалежними один від одного, що дає практично повну свободу дій на кожному з них.

Де краще розмістити сайт: вибираємо хостинг, тариф, датацентрЛінійка потужних VPS для інтернет-магазинів та інших високонавантажених сайтів

Купуючи VPS, ви можете вибрати операційну систему з тих, які надав провайдер, і панель керування хостингом. Панель керування на VPS найчастіше платна, оскільки є додатковою опцією.

Користувач VPS має root-доступ, завдяки чому він може повністю налаштовувати сервер під свої потреби. Також для VPS можна докупити додаткові ресурси, наприклад, ОЗП та дисковий простір, без необхідності змінювати тарифний план.

Тобто такий варіант хостингу підійде, якщо потрібно більше ресурсів, які не доступні на віртуальному хостингу, або якщо ви хочете більш тонко налаштовувати сервер для сайту.

До мінусів VPS можна віднести зазвичай вищу ціну та складність в освоєнні, налаштуванні та підтримці сервера.

Плюси:

  • Більш тонке налаштування сервера завдяки root-правам.
  • Гнучкість у ресурсах.

Мінуси:

  • Зазвичай дорожче ніж віртуальний хостинг.
  • Складніше налаштовувати та адмініструвати сервер.

Якщо вам потрібна потужність та гнучкість VPS, але ви не хочете морочитися з його налаштуванням, ви можете замовити повне адміністрування сервера 🤝

Ми стежитимемо за працездатністю вашого сервера цілодобово, і це точно вийде дешевше, ніж наймати системного адміністратора.

Виділений сервер

🔎 Виділений сервер або Dedicated Server — повноцінний фізичний сервер. Хостинг-провайдер віддає весь сервер клієнту у користування, що дозволяє налаштовувати будь-яку частину системи під свої потреби. На виділений сервер можна встановити будь-яке необхідне програмне забезпечення, включаючи будь-яку операційну систему.

Де краще розмістити сайт: вибираємо хостинг, тариф, датацентрПриклад бюджетного виділеного сервера

Виділений сервер підходить для розміщення великих сайтів, які матимуть великий обсяг трафіку щодня. Це хороший варіант, якщо ви шукаєте, де можна розмістити свій сайт популярного інтернет-магазину чи форуму.

Головний мінус виділених серверів — висока вартість та висока складність у налаштуванні та експлуатації. Розміщувати вебсайт на виділеному сервері варто тільки досвідченим адміністраторам або повноцінним командам розробників.

Плюси:

  • Повна свобода у налаштуваннях сервера.
  • Відсутність сусідів на сервері, які можуть впливати на ваші сайти.

Мінуси:

  • Ціна.
  • Складність налаштування та адміністрування сервера.

Як вибрати тариф хостингу

Після того, як ви вирішили, куди розмістити сайт: на віртуальний хостинг, VPS або виділений сервер, вам потрібно визначитися з конкретним тарифом.

Ми зібрали основні рекомендації щодо вибору тарифу, якщо у вас ще немає свого сайту:

Відштовхуйтеся від типу сайту. Часто хостери мають окремі тарифи для лендингів, інтернет-магазинів і блогів. Це пов’язано з кількістю ресурсів, які в середньому потрібні для різних типів сайтів. Наприклад, односторінники чи лендинги — зазвичай найменш ресурсозатратні сайти. Для односторінкових сайтів немає сенсу купувати просторі тарифи з десятками гігабайт диска. Інтернет-магазинам зазвичай потрібно більше ресурсів: більше диска та більше ОЗП.

🔔 Врахуйте, що ми говоримо про середнє споживання ресурсів. На практиці погано оптимізований лендинг може витрачати більше ресурсів, ніж добре зроблений та оптимізований інтернет-магазин із десятками сторінок.

Визначте, на чому створюватимете свій сайт. Найчастіше сайт створюють за допомогою конструктора сайтів чи движка. Якщо ви бажаєте створювати сайт за допомогою візуального конструктора блоків, перевірте, щоб він був у тарифі хостингу. Якщо ви плануєте робити сайт на движку на кшталт WordPress, рекомендуємо шукати тарифи з автоустановниками движків. Так вам не потрібно буде встановлювати WordPress або іншу CMS вручну, ви зможете зробити це за пару кліків в зручній панелі керування.

Виберіть плюшки, які вам потрібні. Це може бути безплатне ім’я для сайту або SSL-сертифікат, виділена IP-адреса або знижка під час оплати на тривалий розрахунковий період.

Тестуйте тарифи. Більшість провайдерів пропонують протестувати свій хостинг. Ви можете безплатно користуватися тарифом хостингу протягом двох тижнів-місяця, і вже потім вирішувати, чи підходить він вам. За цей час ви встигнете оцінити зручність панелі керування хостингом, кількість ресурсів і роботу службу підтримки.

Ці поради підходять, якщо ви тільки плануєте створювати сайт. Якщо він уже готовий, найкращий спосіб вибрати тариф у нового хостера — звернутися до служби підтримки.

Якщо ви бажаєте, щоб ми підібрали тариф для вашого сайту та перенесли його безплатно, напишіть нашим технічним фахівцям на пошту support@hostiq.ua 📩 У заявці вкажіть доступи до поточного хостингу, вони потрібні для аналізу сайтів. Якщо не готові дати доступи або сайт на локальному комп’ютері, завантажте його файли та базу даних на файлообмінник і додайте в заявку посилання на скачування. Без аналізу тариф підібрати не вийде.

Що про нас пишуть клієнти:
‎Дуже багато плюсів. Стабільний хостинг, грамотна підтримка, швидке та компетентне реагування. А ще лояльне ставлення до клієнта!
Тестувати хостинг 30 днів

Як вибрати датацентр для сайту

Датацентр — це локація, де розміщені сервери хостингу.

Великі хостинг-провайдери дають вибір із кількох датацентрів у різних локаціях у межах країни або кількох країн. Наприклад, ми пропонуємо розмістити свій сайт в Україні, Нідерландах і США.

Де краще розмістити сайт: вибираємо хостинг, тариф, датацентрТак виглядають стійки серверів у роттердамському датацентрі SmartDC. SmartDC — один із датацентрів, з якими ми співпрацюємо

Відповідь на запитання «де розмістити сайт територіально» проста. Чим ближче датацентр, в якому розташований сервер сайту, до вашої цільової аудиторії, тим швидше для ваших клієнтів буде працювати сайт. Тобто, якщо ваші потенційні клієнти з України, розміщуйте свій сайт в українському датацентрі.

Шпаргалка: де розмістити свій сайт

Почніть вибір того, де краще розмістити свій сайт, з формулювання мети вашого проєкту. Якого типу буде сайт: лендінг, невеликий інтернет-магазин чи популярний форум? Як багато відвідувачів сайту на день ви очікуєте?

Далі орієнтуйтесь на таблицю нижче.

Для яких сайтів підходитьДля кого підходитьВіртуальний хостингДля лендингів, інфосторінок, невеликих та середніх інтернет-магазинів.Для всіхVPSДля сайтів із великою кількістю відвідувачів.Для проєктів, де потрібне тонке налаштування сервера.Для досвідчених користувачівВиділений серверДля високонавантажених сайтів із великою кількістю відвідувачів: великих інтернет-магазинів, ігрових серверів, соціальних мереж.Для проєктів, де потрібне тонке налаштування сервера.Для досвідчених користувачів

При виборі конкретного тарифу:

  • Шукайте тариф для певного типу сайту, наприклад, хостинг для лендінгу чи хостинг для інтернет-магазину.
  • Перевірте, що в тарифі є інструмент, за допомогою якого ви створюватимете сайт: автовстановлювач різних движків, конструктор сайтів або передвстановлений WordPress.
  • Виберіть плюшки, які вам важливо мати: безплатний домен або SSL-сертифікат, знижка при оплаті на тривалий розрахунковий період.
  • Протестуйте тариф: це найкращий варіант обрати потрібний хостинг і не витратити гроші даремно.

Якщо ви все ще сумніваєтеся в тому, де краще розмістити сайт, сміливо пишіть у нашу службу підтримки. Ми будемо раді допомогти 🙂

Корисні статті на схожі теми:

  • Скільки коштує свій сайт
  • Як вибрати SSL-сертифікат
  • Відповідаємо на 13 найчастіших питань про наш хостинг
  • Як правильно вибрати доменне ім’я для сайту

Спробуйте хостинг з купою принад: автовстановлювачем 330 движків, конструктором сайтів та теплою підтримкою 24/7!

Де краще розмістити сайт: вибираємо хостинг, тариф, датацентр